2109912408 ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ 38, Ηλιούπολη neazoi38@yahoo.gr

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Με τον όρο βιολογικά χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έχουν περιορίσει ασφυκτικά τις ποιοτικές επιλογές των καταναλωτών. Η αβεβαιότητα για αυτό που τρώμε είναι σήμερα περισσότερο έντονη από ποτέ. Σε μια εποχή λοιπόν που τα υγιεινά τρόφιμα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, τα βιολογικά προϊοντα έρχονται να δώσουν τη λύση για ποιότητα στο καθημερινό μας τραπέζι και αποτελούν την προτίμηση κάθε συνειδητοποιημένου καταναλωτή που επιθυμεί την υγιεινή διατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη, μέσα από το νόμο, για τη χρήση του όρου «βιολογικό». Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας, έναντι αμοιβής. Το ζήτημα της πιστοποίησης έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους των βιολογικών καλλιεργητών. Πολλοί πιστεύουν ότι, με τη δημιουργία αυτού του προτύπου, προστατεύεται και ελέγχεται το τελικό προϊόν. Όμως, εκφράζονται φόβοι και ασκείται κριτική από κάποιους άλλους. Επειδή την πιστοποίηση την κάνουν ιδιωτικοί οργανισμοί θέτουν το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η ποιότητα στο πρότυπο όταν δίνει τις πιστοποιήσεις μια ιδιωτική εταιρία, δηλαδή ένας οργανισμός που οφείλει να έχει κέρδος; Μήπως το κερδοσκοπικό κίνητρο που έχει κάθε εταιρία οδηγήσει στον εκφυλισμό της ποιότητας αντί στην εξασφάλισή του;» Μια άλλη κριτική που ασκείται είναι ότι μέσα από το χρηματικό αντίτιμο, που απαιτείται για την απόκτηση της πιστοποίησης, αυξάνει περισσότερο η τιμή των βιολογικών προϊόντων.

Η επιθεώρηση των προϊόντων βιολογικής γεωργίας καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένων της αποθήκευσης, της εμπορίας και της συσκευασίας. Οι επιθεωρήσεις διενεργούνται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ενώ ταυτόχρονα γίνονται και επιτόπιοι έλεγχοι.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του 2005 του Organic Center, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι περίπου 30% υψηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα σε σχέση με τα χημικά αναπτυσσόμενα προϊόντα κάτω από ίδιες συνθήκες. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στις φλούδες των φρούτων και λαχανικών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πετάνε τις φλούδες των συμβατικά καλλιεργημένων προϊόντων για να μειώσουν την έκθεση τους στα παρασιτοκτόνα. Εφόσον είναι ασφαλέστερο να τρώτε την φλούδα ενός βιολογικού φρούτου ή λαχανικού, προσλαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το προϊόν.

Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αντιβιοτικών (στα ζωικής προέλευσης προϊόντα), νιτρικών και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (στα φυτικής προέλευσης). Επιπλέον τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες ενώ διαθέτουν ένα πιο ισορροπημένο προφίλ βιταμινών. Όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα και τους παθογόνους μικροοργανισμούς, τα βιολογικά τρόφιμα έχουν βρεθεί το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές η ισχύουσα παραγωγή και προμήθεια τροφίμων, τόσο βιολογικών όσο και συμβατικών, είναι επαρκώς ασφαλής εφ’ όσον εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις ασφαλείας – κατάλληλες αγροτικές πρακτικές και συνθήκες υγιεινής.

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι φυσικές βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την κανονική λειτουργία του οργανισμού. Κάποιες από αυτές συντίθενται από τον οργανισμό αλλά σε ανεπαρκής ποσότητες, κάποιες άλλες όμως δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό, για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή. Έλλειψη μιας βιταμίνης σταματάει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιαλυτές οι οποίες διαλύονται στο λίπος και στις υδατοδιαλυτές που διαλύονται στο νερό. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες συμμετέχουν στη μεταφορά ενέργειας και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών , των υδατανθράκων και των λιπών. Μερικές από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες αποτελούν βασικό τμήμα των βιολογικών μεμβρανών και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας τους. Παντελής ή μερική στέρηση μίας ή περισσότερων βιταμινών από τον οργανισμό προκαλεί διάφορες παθολογικές καταστάσεις (αβιταμίνωση ή υποβιταμίνωση).

 


ΝΕΑ ΖΩΗ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΘΗΝΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΑΛΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΔΙ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΨΩΜΙ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ